SOS projekat za mlade YES Centar podržao pokretanje malih biznisa

SOS Dječija sela BiH, kroz projekat YES Centar za mlade, već tri godine pruža podršku pri zapošljavanju i samozapošljavanju mladih sa područja Kantona Sarajevo i grada Istočno Sarajevo. Projekat podrazumijeva pružanje podrške na razvoju vještina i kapaciteta kod mladih, s ciljem njihovog zapošljavanja i postizanja finansijske samoodrživosti, te društvene uključenosti.

SOS projekat YES Centar realizira se uz finansijsku podršku Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj njemačke vlade i Organizacije SOS Children's Villages International, te u partnerstvu sa Općinom Novi Grad i Opštinom Istočna Ilidža.

Drugi ciklus biznis treninga u okviru Projekta za mlade je završen, a podrazumijevao je obuke za sticanje poduzetničkih vještina – praktične obuke pisanja poslovnih planova, razvoj prodajnih vještina kao i korištenje socijalnih mreža u svrhu podrške prodaji, te upoznavanje sa pravno finansijskim aspektima poslovanja. Obuku je uspješno pohađalo 19 kandidata, a ukupno je razrađeno 16 biznis planova, te će mladi poduzetnici uskoro krenuti i u realizaciju svojih biznis ideja, zahvaljujući znanju koje su stekli, te dobivenim malim grantovima.

Dodatni poticaj je svakako i činjenica da su predstavnici Općine Novi Grad odlučili da sve mlade, kojima je odobren grant, a žive na području ove Općine, podrže sa iznosom od 5.000 KM za plaćenje doprinosa u prve dvije godine poslovanja.

Stoga će naš grad uskoro biti bogatiji za male biznise koji se odnose na proizvodnju prirodne kozmetike, izradu pločastog namještaja, zatim, 2 salona za manikir i pedikir, 2 marketing agencije, pet shop, agenciju za pružanje usluga keteringa, frizerski salon, dramski studio, te coffee days koncept.

Video pogledajte ovdje

Sretno!