„Jaki roditelji/jaka djeca“

U periodu od februara do aprila održan je kurs  „Jaki roditelji/jaka djeca“. Na ukupno 11 radionica učestvovalo je devet mama iz Projekta jačanja porodice, Centra za rani rast i razvoj i SOS mame.

Kurs „Jaki roditelji/jaka djeca“ ima za cilj jačanja odgojnih sposobnosti dajući na vrijednosti dječijim pravima unutar porodice, kao  i  poboljšanje sposobnosti komunikacije i odgoja učesnika time što postaju svjesni svojih odgojnih ideja i jačanje samopouzdanja roditelja kao odgajatelja.

Mame su se  kroz radionice upoznale sa Modelom savjetodavnog odgoja kroz pet konstruktivnih kursnih cjelina:

          Vrijednosti odgoja u porodici

          Samospoznaja, učvršćivanje identiteta roditelja/odgajatelja

          Jačanje samopouzdanja kao podrške dječijem razvoju

          Određivanje jasnih pravila komunikacije u porodici

          Osposobljavanje za prepoznavanje i rješavanje problema

Kurs Jaki roditelji/jaka djeca se može smatrati instrumentom uz čiju pomoć se roditeljima mogu pokazati alternativni načini vaspitanja, razvijati  sposobnosti kod roditelja kako bi jačali njihovo samopouzdanje i vještine rješavanja koflikta i vaspitanja.

Kurs je proizvod Njemačkog saveza za zaštitu djece i realizuje se na prostoru Njemačke, ali i u mnogim drugim zemljama. Nakon što je 1979.godine prvi put od strane Saveza za zaštitu djece traženo zakonsko ukidanje tjelesnog kažnjavanje djece u Njemačkoj, u sklopu kampanje „Više poštovanja prema djeci“ održane su i prve radionice kursa u kojima su roditeljima prikazani drugačiji načini djelovanja i rješavanja konflikta bez upotrebe nasilja.