fbpx

Zrno riže i kap vode

 

Pomislili ste bar jednom u životu kako biste voljeli realizovati svoju veliku ideju, viziju, plan, a onda se pojavi ono ALI… „Ali, moju veliku ideju ne mogu baš pratiti moja mala sredstva, mogućnosti…“. Dok ovo čitate, neka vaše ALI dobije sasvim novi kontekst. Kada sljedeći put pomislite da ne možete nešto ostvariti, recite sebi, ALI jedan čovjek je spasio hiljade djece, uz kap vode i jedno zrno riže. Dobro ste pročitali, kap vode i jedno zrno riže bili su temelj za igradnju jednog SOS Dječijeg sela i sretnog djetinjstva za hiljade djece, širom svijeta.

Osnivač SOS Dječijih sela, Hermann Gmeiner, u početku nije imao podršku za realizaciju svoje vizije – da nijedno dijete ne treba odrastati samo. Jednostavno, nije bilo dovoljno hrabrih ljudi koji su se željeli upustiti u tako hrabru avanturu. Ipak, nije se Hermann dao obeshrabriti, pomislio je „Šta pokreće veliki vodeni točak?“ Pa kapljice vode, i to mnogo ujedinjenih kapi vode! A šta bi bilo kada bi mnogo dobrih ljudi, zajedno, sa sasvim malim iznosima, pokrenuli izgradnju SOS Dječijih sela?! I tako je Hermann zajedno sa prijateljima, svoju ideju ostvario i osnovao prvo SOS Dječije selo!

Desetak godina kasnije, kada je otputovao u Koreju, Hermann je od jednog korejskog dječaka dobio na poklon zrno riže, kao simbol mira, zdravlja i sreće. Kao i uvijek, brilijantnog, kreativnog duha, pomislio je – ako bi za svako zrno riže koje pošalje prijateljima SOS Dječijih sela, dobio samo jedan dolar, uspio bi izgraditi i SOS Dječije selo u Koreji. Prvo izvan Europe! I nije bilo onog ALI – on je uspio u tome!

Danas, u više od 130 zemalja svijeta, na svim kontinentima, djeca bez roditeljskog staranja imaju topli dom, u SOS porodici i SOS Dječijim selima. Zahvaljući viziji i hrabrosti jednog čovjeka! Nekada su samo jedna kap vode, jedno zrno riže i jedna ideja dovoljni da ostvarite svoje, kao i snove mnogih drugih. Bez ijednog ALI.

 

Prave vrijednosti nikada ne mogu da zastare. Zato i danas, na 101. rođendan našeg Hermanna Gmeinera, čvrsto vjerujemo da nijedno dijete ne treba odrastati samo i pružamo topli dom djeci bez roditeljskog staranja, vodeći se principima za koje se i sam zalagao od samog osnivanja.

Obilježavamo njegov rođendan sa ljubavlju i zahvalnošću u naše, i ime mnoge djece širom svijeta!