Uručeni certifikati obuke “Životne vještine i vještine zapošljivosti”

U organizaciji SOS Dječijih sela Bosne i Hercegovine, Programa za mlade-YES Centar Tuzla, danas su u Tuzli svečano uručeni certifikati prvog nivoa obuke „Ekonomsko osnaživanje mladih„ za sedam mladih iz Srebrenice i šesnaest mladih iz Tuzle.

Mladi uključeni u aktivnosti i obuku „Životne vještine i vještine zapošljivosti„ YES Centra Tuzla pripadaju socijalno ranjivim kategorijama, djeci i mladima bez roditeljskog staranja i onim pod rizikom od napuštanja i razdvajanja od porodica porijekla.

Socio-ekonomskim jačanjem i inkluzijom ugroženih porodica u Srebrenici SOS Dječijih sela BiH predviđeno je i osnaživanje zapošljivosti mladih te su tri djevojke i četiri mladića iz Srebrenice, učešćem u obuci, prošli prvi korak za mogućnost inovativnog i efektivnog zapošljavanja te pokretanje vlastitog biznisa.

Zajedničkim aktivnostima Projekta Socio-ekonomskog jačanja i inkluzije ugroženih porodica u Srebrenici te Programa za mlade YES Centar Tuzla, doprinosimo adekvatnom zapošljavanju mladih žena i muškaraca iz marginaliziranih grupa. Nezaposlenost mladih jedan je od najozbiljnijih problema bosanskohercegovačkog društva.

Ognjen, mladić iz Srebrenice koji je uspješno prošao prvi dio obuke, kaže: „Stalno se trudim da naučim nešto novo. Zadovoljan sam obukom koju smo prošli, ali želim učiti i dalje. Naučio sam nove komunikacijske vještine, kako donositi odluke, kritički i kreativno razmišljati. Vjerujem da samo radom na sebi možemo mijenjati situaciju oko sebe„.

Sa današnjim brojem certificiranih mladih iz oblasti „Životnih vještina i vještina zapošljivosti„ u okviru Programa za mlade YES Centra Tuzla ukupan broj porastao je na 89.

SOS Program za mlade-YES Centar nudi i druge servise koji će mladim ljudima omogućiti kvalitetan pristup informacijama, olakšati im socijalnu integraciju i pružiti podršku. Osim u Tuzli, SOS Program za mlade-YES Centar realizira se i u Sarajevu, a nove prostorije Programa za mlade u Tuzli nalaze se u ulici Pavla Goranina 27, Miladije, Tuzla