fbpx

UČENJE PO MODELU- ZAŠTO JE VAŽNO ODRASTANJE U PORODIČNOM OKRUŽENJU

 

Učenje nas neizostavno podsjeća na školu i knjige. Ali gdje se uči šta je porodica, kako se voli, kako se rješavaju problemi? Upravo u porodici!

Mame i tate, braća i sestre, nane, bake, djedovi su ti koji nas svojim ponašanjem i životom uče o tome šta porodica jeste, kako se ophoditi sa drugima, šta uraditi kada se nađemo pred preprekom,  kako se stvari i odnosni grade i popravljaju… Ovakvo učenje se naziva učenjem po modelu i ono predstavlja najsnažniji oblik socijalizacije, usvajanja ponašanja, vještina, stavova, vrijednosti. Otuda nam je jasno zašto, kako odrastamo i starimo, sve više ličimo na svoje roditelje i zašto su upravo oni naši bukvari i čitanke iz kojih uzimamo recepte, formule i uputstva kad osnivamo vlastite porodice i postajemo roditelji.

Ali šta se dešava onda kada su djeca od najranije dobi uskraćena za odrastanje u porodici ili kada im njihovi modeli ponašanja ne donose pozitivna iskustva i obrasce ponašanja? Na sreću, postoji druga šansa, prilika da ljubav i toplinu doma dožive i uče od drugih. Nauka je potvrdila da je mozak sposoban da promijeni svoju strukturu i svoju funkciju tokom života, kao reakcija na promjene u okruženju. Znamo i da se mozak razvija sve do sredine dvadestih godina života – te nam činjenice potvrđuju da su stvaranje novih veza, nova učenja i pozitivne promjene moguće. Tako različiti odnosi, od vršnjačkih i prijateljskih do učitelja, ljudi iz bliže okoline, čak literature, filma i javnog života, pa sve do stručnjaka iz pomagačkih oblasti predstavljaju nove šanse i potencijal za cjeloživotno učenje, usvajanje i učenje po modelu.

U SOS Dječijim selima BiH djeca odrastaju u porodičnom okruženju sa SOS roditeljima koji se trude pružiti im ljubav i biti uzor po kojem će učiti šta je to model skladne porodice, kako bi sutra znali pružiti roditeljsku ljubav kada osnuju svoju porodicu.

Prisjetite se vlastitih vrijednosti, porodične topline i sreće i podijelite je kako biste bili model.