fbpx

PREZENTIRANI REZULTATI SOS PROGRAMA ZA MLADE YES CENTAR

 Predstavnici organizacije SOS Dječija sela BiH su prezentirali rezultate SOS Programa za mlade YES Centar. SOS Dječija sela Bosne i Hercegovine već dvije godine provode projekat osnaživanja mladih YES Centar u Sarajevu i Tuzli. YES Centar je svoje aktivnosti proširio i na Srebrenicu, kao podrška Projektu jačanja porodica SOS Dječijih sela u Srebrenici.

Cilj druženja je bio da se na jednom mjestu okupe partneri i prijatelji Programa za mlade koji su u proteklom periodu doprinijeli radu, te tako i rezultatima YES Centra, bilo da je riječ o učešću na obukama, predavanjima, osiguravanju praksi ili prilika za zaposlenje mladih.

Mladi uključeni u aktivnosti i obuke centra pripadaju socijalno ranjivim kategorijama, djeci i mladima bez roditeljskog staranja i onim pod rizikom od napuštanja i razdvajanja od porodica porijekla. Ukupno je 172 mlade osobe na različite načine koristilo usluge YES Centra u Tuzli, a njih preko 200 u Sarajevu.

Mladi su imali priliku pohađati radionice: životne vještine i vještine zapošljivosti, obuke za pisanje biznis plana, radne prakse i sezonski poslovi, obuke za volontere i druge aktivnosti, individualna savjetovanja te su podjeljeni i start up grantovi za pokretanje vlastitog biznisa.

Partnerima „YES Centra“ iz zajednice su uručene zahvalnice kao potvrda zajedničkog rada i doprinosa za postignute rezultate i poboljšane uslove života mladih ljud. Veliki je broj istinskih prijatelja i partnera iz korporativnog svijeta, te vladinih i nevladinih organizacija, koji su u protekle dvije godine dali značajnu podršku realizaciji aktivnosti. Na ovaj način im se  želilo zahvaliti što su prepoznali program za mlade kao kvalitetan i kao odgovor na iznimno veliku nezaposlenosti mladih u BiH.