fbpx

Izlet na Bijambare za porodice iz Programa jačanja porodica

Protekle sedmice, porodice uključene u Program jačanja porodica na lokacijama Maglaj, Gračanica, Srebrenica, Goražde, Mostar i Sarajevo posjetile su izletište na Bijambarama. Oko 250 dječaka i djevojčica i njihovih roditelja upoznavalo je ljepote Bijamara, posjetivši i Gornju pećinu. Za djecu su bile organizovane različite zabavne aktivnosti, a osim punktova gdje su mogli da crtaju i pišu, organiziran je i body painting, kao i mnoštvo igara kroz koje su se međusobno mogli upoznavati i zbližavati.

Kroz Program jačanja porodica timovi SOS Dječijih sela BiH, žele osnažiti porodice koje se suočavaju sa izazovima u funkcionisanju, te su utoliko podložniji riziku od razdvajanja. Jedan od važnih aspekata rada sa porodicama je i jačanje roditeljskih vještina, te kontinuirano jačanje odnosa među članovima porodice. Izlet je imao za cilj osvještavanje roditelja o tome koliko kvalitetno i osmišljeno provedeno slobodno vrijeme značajno utiče na komunikaciju među članovima porodice, na njihovu emocionalnu povezanost i osjećaj bliskosti koji članovi porodice imaju jedni prema drugima.

Posjeta Bijambarama, nekima je bio prvi susret sa ovim izletištem, ali kako su reki ne i posljednji. Osim prilike za odmor i opuštanje, izlet je otvorio i prostor za razmjenjivanje iskustava i izazova u roditeljstvu.

Nova prijateljstva, na drugačiji način proveden porodični dan, te prilika za sticanje novih iskustava i znanja, samo su neki od razloga zbog kojih ćemo slična druženja organizirati i ubuduće.