fbpx

Održan sportsko-rekreativni događaj za djecu i mlade Srebrenice

Organizacija SOS Dječija sela BiH, koja u Srebrenici djeluje kroz SOS Program Jačanja porodica, u suradnji sa udruženjem „Trčanje i to“,  organizirala je u subotu sportsko-rekreativni događaj za djecu i mlade.

Poligon ispred „Prve osnovne škole“ Srebrenica, bio je mjesto okupljanja dječaka i djevojčica, koji su subotnje prijepodne željeli provesti u druženju i rekreaciji. Osnovni cilj druženja bio je pružiti mogućnost djeci i mladima da uče o zdravim životnim navikama, da se socijaliziraju, te kvalitetno i struktuirano provedu slobodno vrijeme.

“U Udruženju rekreativaca “Trčanje i to” okupljene su trkačice i trkači različitih životnih dobi, zanimanja i interesovanja koje veže zajednički cilj – osim što trčimo zajedno, želimo okruženje u kojem živimo činiti boljim za sve nas. Na listu sjajnih projekata kojima je to primarni cilj sada dodajemo posjetu Srebrenici i sportsko druženje sa našim drugaricama i drugarima. Svaki izmamljeni osmijeh za nas je veliki uspjeh, a cilj da nauče kako su oni krojači svoje sudbine i da njihova budućnost zavisi najviše od njih samih i njihovih aktivnosti. Želja nam je ohrabriti ih i pokazati im da mogu sve što žele. Činjenica da nas je u Srebrenicu iz Sarajeva došlo 50 govori mnogo o tome da ljudi žele i pomoći i nasmijati i ohrabriti i dati krila, da im samo treba mali poticaj da pokažu kako zajedno svi možemo mnogo više napraviti i mnogo dalje u životu otrčati. Život je trka, a mi biramo pace i način na koji ćemo ići do cilja. Mi to radimo držeći se za ruke i ne ostavljajući nikog iza sebe. Nadamo se da će ova posjeta biti samo početak divne saradnje i niza ovakvih događaja”, istakla je Nudžejma Softić, predsjednica Udruženja rekreativaca “Trčanje i to”.

„Kroz različite aktivnosti koje realiziramo u okviru SOS Programa jačanja porodica, želimo osigurati, prije svega da ne dođe do razdvajanja djece od njihovih bioloških roditelja. U tom procesu nam je izuzetno važno pozabaviti se i svim aspektima zdravog rasta i razvoja djece, a današnje druženje, koje smo organizirali sa prijateljima iz Udruženja „Trčanje i to“, imalo je svoj edukativni i zabavni aspekt. U razgovoru sa rekreativcima Udruženja, djeca su učila o važnosti i benefitima bavljenja sportom, uspjehu, pronalaženju motivacije unutar sebe, nastojanju da se prevaziđu prepreke, te o radu na vlastitom razvoju. Obzirom da struktuirano provedeno slobodno vrijeme ima svoju ulogu u učenju rješavanja problema, savladavanju mogućnosti i donošenja odluka, odnosno, generalno doprinosi razvoju samopouzdanja i socijalnih vještina, željeli smo omogućiti djeci i mladima jedno ovakvo druženje, posebno imajući u vidu koliko su rijetke prilike koje se djeci u Srebrenici pružaju. Jako smo zahvalni našim prijateljima iz Udruženja „Trčanje i to“ da su današnji dan odlučili provesti s nama, te vjerujemo da će sličnih druženja biti i ubuduće“, navodi Meliha Mehić, koordinatorica SOS Programa Jačanja porodice Srebrenica.