fbpx

Hermann Gmeiner, Utemeljitelj organizacije

SOS Children's Villages International utemeljio je Hermann Gmeiner.

Hermann Gmeiner rođen je 23.juni 1919. godine u malom austrijskom mjestu Alberschwende kao peto od devetoro djece koliko je rođeno u skromnoj, obiteljskoj kući Gmeinerovih. Majka Angelika umrla je kad mu je bilo tek pet godina, tako da se o odgoju mlađe braće i sestara, kao i o domaćinstvu, brinula najstarija, tada šesnaestogodišnja sestra Elsa.

Tokom školovanja Gmeiner se posebno interesovao za matematiku i jezik, no ipak je odlučio studirati medicinu sa željom da postane dječiji ljekar. Taj topli osjećaj za djecu naveo ga je da počne razmišljati o stotinama djece koja su ostala bez roditelja nakon Drugog svjetskog rata.

Uvidio je kako je Austrija iz tog perioda, kao i uostalom čitava Evropa, puna mladih udovica i nezbrinute djece. Pomislio je kako bi bilo dobro spojiti to dvoje. I to spojiti – u kuću.

Kako nije imao novaca odlučio je da ih traži. Na stotine adresa širom Austrije poslao je pisma objašnjavajući zašto je potrebno da ovi dječaci i djevojčice odrastaju u toplini doma uz majku koja, iako nije biološka, ipak jest majka. I nije tražio mnogo. Tražio je samo jedan šiling.

Počeli su stizati odgovori i u njima šilinga dovoljno za jednu, dvije, tri kuće…dovoljno za čitavo selo. Tako je 1949. godine u tirolskom gradiću Imst nastalo prvo, danas povjesno Dječije selo.

Za prvih deset godina uspio je izgraditi deset sela. Iz Austrije se proširio na Francusku i Njemačku. I dalje po Evropi, svugdje gdje su djeca trebala dom.

Kasnije je uslijedila gradnja sela u Vijetnamu, Indiji, Latinskoj Americi, bliskoistočnim zemljama,Africi…
Danas u 134 zemlje svijeta postoje SOS Dječija sela na svih 5 kontinenata i dobitnici smo  Conrad N. Hilton Humanitarian Prize za najbolju humanitarnu organizaciju na svijetu.

SOS Dječija sela u BiH

SOS Dječija sela u BiH

SOS Dječija sela dolaze u BiH 1994. godine. Prvi programi su bili usmjereni na hitnu podršku u hrani,  lijekovima i novcu. Potom su oformljeni SOS klubovi za djecu i mlade, a već 1996. godine počinje izgradnja i prvog SOS Dječijeg sela za djecu bez roditeljskog staranja. Danas, vodeći se potrebama zajednice, SOS Djecija sela BiH imaju najveći broj programa u regionu: dva SOS Dječija sela u Sarajevu i Gračanici, Program jačanja porodica na šest lokacija, kao i Edukativne programe poput Programa za mlade, Centara za rani rast i razvoj, Evropskog volonterskog servisa.

Od prvoga dana kontinuirano podižemo kvalitet našeg rada, unapređujući standarde i procedure. U interesu djece povjerene nam na brigu naš rad je konstantno pod nadzorom kako internih, tako i eksternih kontrola. Kao nacionalna asocijacija u BiH smo dobili brojna priznanja i nagrade, poput kolektivne Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, Selectio certifikat „Poslodavac partner“ za izvrsno upravljanje ljudskim kapitalom.

Kratka istorija Organizacije SOS Dječija sela BiH

1994

SOS Children's Villages International počinje sa hitnim programom podrške, osiguravajući hranu,  lijekove i novac za porodice i djecu u ratom zahvaćenoj zemlji, te organizirajući SOS klubove na nekoliko mjesta u Sarajevu koje je redovno posjećivalo više od 500 djece.

1996

Počinje izgradnja SOS Dječijeg sela Sarajevo, otvoren SOS Dječiji vrtić Sarajevo.

1998

Otvoreno i drugo SOS Dječije selo u Gračanici, te sa radom počeo SOS Dječiji vrtić Mostar.

2000

Otvoren SOS Društveni centar “Hermann Gmeiner” sa ciljem da djeci i mladima ponudi sigurno i udobno mjesto za obrazovni, kreativni, emocionalni i socijalni razvoj.

2001

Otvoren SOS Dječiji vrtić Goražde.

2002

SOS Children's Village International dobiva Conrad N. Hilton Humanitarian Prize za izuzetan doprinos u cilju ublažavanja ljudske patnje, te za humanitarno djelovanje. Odluka je donesena nakon višednevnog analiziranja rada SOS Organizacije u Bosni i Hercegovini.

2004

mobilni edukativni tim Superbus započinje za radom širom BiH.

2008

Počinje realizacija Programa jačanja porodica u Sarajevu, Mostaru i Goraždu.

2009

SOS Društveni centar Hermann Gmeiner akreditovan za primanje, slanje i koordiniranje poslovima volontera kroz Program „Mladi u Akciji“ Erasmus +

2013

Organizacija SOS Dječija sela BiH, dobitnik je kolektivne Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva.

2013

U okviru SOS Društvenog centra “Hermann Gmeiner” počinje sa radom Centar za rani rast i razvoj.

2014

Na području Maglaja i Gračanice pokrenut je projekat “Sigurna mjesta za djecu” kojim su se željele smanjiti posljedice koje je katastrofa imala na djecu i njihove porodice u poplavljenim područjima, te kako bi što je brže moguće krenuli ka oporavku i razvoju.

2015

Počinje sa radom program Jačanja porodice Srebrenica i projekat Socio ekonomskog osnaživanja i inkluzija.

2016

Pokrenuti programi za mlade YES Centar  Sarajevo i YES Centar Tuzla.

2017

U partnerstvu sa državom osnažujemo sistem alternativne brige o djeci kroz hraniteljstvo.

2018

Započet projekat Jačanje sistema socijalnih usluga u partnerstvu sa državom.